Anne yrittää

HYVÄKONE OY | LOKAKUU 2017

Anne yrittää työvälinevalmistajana

Kurikan kaupungin yritysasiamies hyppää vuoden 2017 aikana konkreettisesti yrittäjän saappaisiin. Anne yrittää –tempauksen ideana on, että yritysasiamies tekee yrittäjän kanssa yhdessä töitä päivän ajan ja oppimista tapahtuu puolin ja toisin. Anne yrittää -hakuun ilmoittautui 56 yritystä, joista arvottiin vuoden jokaiselle kuukaudelle työpaikka päiväksi.

 

Aloittaessani lokakuun Anne yrittää –päivää, en vielä tiedäkään miten vauhdikas ja monipuolinen päivä on edessä. Lähden ensitöikseni yrittäjä Tuomo Keskimäen kanssa kierrokselle halliin ja Sirkka Havimäki jää etsimään haalaria päivän tulokkaalle. Kierroksen päätyttyä pääsen saman tien ajamaan pienkuormaajan kuorma-autosta pois, eikä siinä ehditä haalareita odotella. Olen tehnyt Hyväkoneelle yrityskäynnin muutama vuosi sitten, mutta muistinvirkistykseksi Tuomo käy läpi yrityksen tarinaa ja taustaa.

 

Hyväkone Oy on perustettu Kurikassa vuonna 1993 Yrjö, Ismo ja Vesa-Matti Keskimäen toimesta. Nykyisin omistajina ovat veljekset Tuomo ja Ismo Keskimäki sekä serkku Vesa-Matti. Hyväkone Oy myy, markkinoi ja maahantuo koneita, laitteita, tarvikkeita ja varaosia mm. traktoreihin, perävaunuihin ja pienkuormaimiin. Tytäryhtiö Hykoteam Oy on työlaitevalmistaja, jonka Camion-tuotteita ovat mm. pienkuormaajan työlaitteet, traktorin ja kurottajan työlaitteet, keinutelit sekä perävaunut ja muut maatalouden laitteet. Toimipaikkoja on Kurikan Ikarin lisäksi Pirkkalassa, Espoossa, Mustasaaressa ja Pohjois-Suomen kontakteista vastaa oma edustajansa. Yrityksellä menee hyvin, sillä tänä vuonna on tulossa 6 % kasvua edellisvuoteen. Yhteensä yritykset työllistävät 15 työntekijää, joista tänään tutustun lähinnä Hyväkoneen tyyppeihin.

 

Sirkka huikkaa, että työvaatteet odottavat toimiston puolella. Kasvaneen fyysisen olomuotoni vuoksi haalarin pukeminen hitusen ahdistaa. Nauru raikaa toimistolla, kun joku keksii että haalarin vetoketjunhan saa molemmista päistä auki, jättäen juuri sopivasti tilaa vatsalle! Pääsen Simo Savelan kanssa hommiin ja alamme tarroittaa ja hyllyttää varaosia. Pääsen heti aamusta trukin rattiin ja se vasta on mukavaa! Tarkistan pariin otteeseen, että tarkoittaako Simo että minä, siis minä, ajan trukkia ja nostan lavan viiden metrin korkeuteen? Simo nyökkää, laittaa kilpikonnavaihteen trukkiin ja antaa ohjeita kameran takaa. Tämä pitää ikuistaa! Homma sujuu niin hyvin, että saan vielä siirtää kesärenkaatkin ylennöksille.

 

Ennen lounasta pääsen vielä ajelemaan pyöräkuormaajalla, kun Tuomo testaa Camionin monitoimikauhaa. Hyödynnän Tuomon kiireiset työpuhelut ja ajan pariin otteeseen rinkiä ulkona hymyssä suin. Haaveilen pienkuormaajasta mökille, mutta en oikein osaa perustella itselleni miksi ihmeessä sinne sellainen tarvittaisiin. Vesa-Matti keksii ratkaisun. Asiakkaalle on juuri lähdössä pienkuormaajan lisälaite: tyrnipensasleikkuri. Hah, meillähän on monta tyrnipensasta! Ties vaikka toivoisin joululahjaksi pienkuormaajaa.

 

Lounaan jälkeen nauru jälleen raikaa, kun Simo kysyy:

– Haluaisitko olla ihan oikeasti avuksi?

 

Ja minä kun luulin, että olen ollut tehokas ja avuksi jo neljä tuntia! Lähden siis asioille PTP Mäkelään hakemaan kaksoisnippoja. Hakureissun ansiosta tyrnipensasleikkuri pääsee ajallaan kohti asiakasta.

 

Hykoteamin puolella hitsataan ja pääsen sielläkin työntouhuun. Igor näyttää mallia ja minä seuraan perässä. Ihmettelen ääneen, miten hitsausjälki minun jäljiltä on niin aaltoilevaa. Aloitamme alusta ja Igor auttaa. Lopulta jälki on tyydyttävää, kiitos Igorin kädestä pitäen –opin. Tuomo kehuu työntekijöitä ahkeriksi ja itsenäisiksi. Kehut on helppo uskoa, sillä tiimihenki on silmin nähtävää.

 

Iltapäivästä pääsen vielä rengashommiin. Haemme rengashallista Giantin pienkuormaajalla kaksi traktorin rengasta asennuspaikalle, jossa Vennu Männikkö jo odottaa apulaistaan. Rasvaan vanteen reunat ja Vennu siirtää ison renkaan asennuspaikalle. Rengasexpertti näyttää ja opastaa miten rengas laitetaan vanteille. Hämmästelen miten ihmeessä tämäkin työ on tehty ennen kaikenmaailman koneita ja keksintöjä. Teemme työt Vennun kanssa tuossa tuokiossa eikä häntä näytä haittaavaan kaikki kyselyni ja uteluni. Myhäilen tyytyväisenä, että nyt tiedän tästäkin aihealueesta niin paljon enemmän kuin eilen.

 

Päivä alkaa olla lopuillaan. Juomme vielä kakkukahvit ja käymme päivän opit läpi. Uskon, että Hyväkoneen miehetkin ovat tyytyväisiä päivään, sillä moni kyselee tulenko vielä huomennakin. Huikkaan nauraen oven raosta, että tottakai, kunhan saan ajella pitkin pihoja!

 

Ps. Hyväkoneenkin miehet ovat hakeneet vinkkejä Formusta mm. vientiin. Kurkkaa Yrityspalvelupiste Formun maksuttomiin tilaisuuksiin ja muihin palveluihin >>