Anne yrittää -yhteenveto vuodesta 2017

FIILIKSET, KOKEMUKSET JA TULOKSET | JOULUKUU 2017

Moniin saappaisiin

Kurikan kaupungin yritysasiamies hyppäsi vuoden 2017 aikana konkreettisesti yrittäjien saappaisiin. Anne yrittää –tempauksen ideana oli, että yritysasiamies tekee yrittäjän kanssa yhdessä töitä päivän ajan ja oppimista tapahtuu puolin ja toisin.

 

MISTÄ KAIKKI ALKOI?
Sähköposti Juha Luukolle 25. marraskuuta 2016
”Olin äsken lenkillä kun sain tämän idean ja melkein piti juosta koneelle! Sorry siis ajankohta just ennen viikonloppua, mutta tiedät kyllä etten osaa olla hiljaa ku on asiaa, saati (hyvä) idea! Mitä mieltä oot, jos “yritysasiamies palveluksessasi” oliski ihan kirjaimellisesti? Eli olisin yhden työpäivän kuukaudesta yrityksessä, eli yhteensä 12 yrityksessä ens vuoden aikana? Yritykset sais tavallaan hakea tähän ja sitte me valitaan 12 mahdollisimman erilaista työtehtävää/yritystä. Laittavat mut sitte maalaamaan (ei kannata) tai tarjoilemaan kahvia (parempi idea). Voisin pitää tästä päiväkirjaa/kolumnia paikallislehtiin ja someen ja sitte vuoden päästä Kurikka Nyt -lehteen tulis juttu kaikista paikoista. Mulle tulis erilaista näkökulmaa ja ideaa myös ihan päivittäiseen työhön. Eikös oo hyvä idea?!”

 

Viestin jälkeen asiat lähtivät nopeasti liikkeelle. Juhan siunauksen jälkeen myin idean henkilö henkilöltä eteenpäin ja vastaanotto oli innostunutta jokaisen kohdalla. Esittelin asian elinkeinojaoston joulukuun kokouksessa, jonka jälkeen kiirehdinkin jo mainoskuviin.

 

MIKSI IHMEESSÄ?
Halusin saada erilaista näkökulmaa ja ideaa päivittäiseen työhöni Kurikan kaupungin yritysasiamiehenä. Tavoitteena oli muodostaa laajemmin käsitystä yrittäjien arjesta. Lisäksi ajatuksena oli markkinoida yrittäjäkaupunkia ja Yrityspalvelupiste Formun palveluita uudella tavalla vuoden 2017 aikana.

 

TUUMASTA TOIMEEN
Kampanja julkaistiin 27.12.2016 Facebookissa ja se sai heti innostuneen vastaanoton.  Jo ensimmäisten päivien aikana julkaisut tavoittivat sosiaalisessa mediassa yli 17 000 henkilöä.

 

Kurikkalaisilla yrittäjillä oli mahdollisuus hakea kampanjaan 10.1.2017 mennessä. Kahden viikon aikana mukaan ilmoittautui 35 yritystä. Mukaan ilmoittautuneet yritykset jaettiin kuuteen toimialaan ja näiden joukosta arvottiin kuusi työpaikkaa tammi-kesäkuulle. Yritykset olivat: Koskenojan Tila Oy (maitotila), Jurvan Asuste (vaateliike), Rumko Oy (metallipaja), Tainan Paja (kulta- ja koruseppä), Väripiirto Oy (rakennusliike) ja Perinnerakentaja Leo Lönnroth Oy. Blogi julkaistiin 14.2.2017, eli samaan aikaan kuin kurkkaa.fi lanseerattiin.

 

Haku jatkui toukokuussa ja loppuvuoden (heinä-joulukuu) yritykset arvottiin samalla tapaa 56 yrityksen joukosta. Yritykset olivat Rinta-Kurikan Ratsutila, Keltainen Kookos (kuosisuunnittelu ja neulevalmistus), Nuohous ja Ilmastointi Tohtorit Oy, Hyväkone (maatalouskoneiden ja –laitteiden valmistus ja maahantuonti), A-Saundi Studiot (musiikkistudio) ja Perhekoti Koskela (sijaishuolto, lastensuojelu).

 

FIILIKSET JA TULOKSET
Lyhyesti sanottuna vuosi kaikkine kokemuksineen oli h-u-i-k-e-a! Kampanja antoi enemmän kuin olisin aikoinaan osannut ajatellakaan. Jokainen työpäivä jännitti omalla tavallaan ja pari miltei unetonta yötäkin taisin viettää. Yrittäjät luottivat ja antoivat minun oikeasti tarttua työhön. Tutustuin yrittäjien arkeen ja ihmisiin yrittäjien takana. Kävimme syvällisiä keskusteluita päivien mittaan ja nauruista päätellen ikävuosiakin tuli lisää. Koen olevani etuoikeutettu, että pääsin näkemään ja kokemaan näin paljon.

 

Joulukuun alkupuoleen mennessä kampanjaan liittyen tehtiin 43 Facebook-julkaisua, jotka tavoittivat yhteensä yli 85 000 henkilöä. Vuoden aikana käytin työpäiviin ja blogikirjoituksiin 120 työtuntia, otin 1021 valokuvaa, julkaisin 13 blogipostausta, puhuin kameralle 22 minuuttia ja annoin 12 diplomia. Kampanjan aikana  blogin etusivu tavoitti yli 4800 lukijaa ja yhteensä kaikkia blogin sivuja on katsottu miltei 7 500 kertaa. Aiheeseen liittyen julkaistiin 9 lehtijuttua ja 2 lehti-ilmoitusta sekä jaettiin 1400 esitettä. Työajan lisäksi rahaa kampanjaan käytettiin noin 3200 € ja uskallan väittää, että jokainen euro tuli tavalla tai toisella kaupungille takaisin.

 

Vuoden aikana Yrityspalvelupiste Formun palveluiden tunnettuus on kasvanut. Lukuisien palautteiden ja kannusten myötä kampanja on alentanut yrittäjien kynnystä hakeutua kaupungin yrityspalveluiden piiriin. Olen saanut aidosti lisäarvoa ja oppia päivittäiseen työhöni. Toivon ja tiedän yrittäjien palautteenkin perusteella, että kampanjaan osallistuneille jäi jotain kättä pidempää oman työnsä tueksi:

 

“Omaan työpäivään toi piristystä ja halua jakaa lisää tietoa alastamme sosiaalisen median ja avointen ovien päivien avulla.” 

 

“Tuli olo, että Kurikkaa kaupunkina kiinnostaa omat yrittäjänsä.”

 

“Anne oli myös hyvin kannustava liiketoiminnan kasvattamisen suhteen. Kannustaminen on juuri se mitä yritykset monesti tarvitsevat arkeensa, koska monesti yrityksen päättäjät jäävät yksin omien ajatustensa kanssa.”

 

“Henkilökohtaisesti koin hyvänä tarkastella ja peilata itseäni työssäni, kun pidin sinua luotettavana työkaverina ja keskustelukumppanina. Päivä antoi pontta itsetutkisteluun ja kehittämisajatuksiin.”

 

“Parasta päivässä oli, että sain jakaa avoimesti ja luottamuksellisesti ajatuksiani, suunnitelmiani ja huoliani sellaisen henkilön kanssa, joka pystyi kuuntelmaan ymmärryksellä ja antamaan joitakin vinkkejä ja lisäämään uskoa.”

 

“Annen läsnäolo rikkoi sopivasti omat “pinttyneet” tavat tehdä hommia. Taas kerran näki, että mitään ei saisi pitää itsestään selvänä.”

 

Suurimmat kiitokset kampanjasta kuuluu ehdottomasti rohkeille yrittäjille, jotka lähtivät ennakkoluulottomasti mukaan. Vuoden varrella tukena on ollut myös markkinoinnin rautaiset ammattilaiset Luova Konttori BSTR:lta ja videovelho, opiskelija Tapio Rinneaho. Lisäksi ilman apulaiskaupunginjohtaja Juha Luukon ja silloisen elinkeinojaoston puheenjohtaja Rami Ala-Nisulan tukea ja kannustusta olisi kampanja jäänyt toteuttamatta.  Kiitos, että luotitte ja annoitte minun toteuttaa kampanjan juuri tällä tavalla!

 

Kampanjan päättymisen myötä jään joululta äitiyslomalle ja Kurikan kaupungin elinkeinopalveluiden osalta tehtävääni jatkaa Tarja Sandvik. Katsotaan mitä elämä tuo tullessaan, toivottavasti ainakin uusia ideoita ja näkökulmia. Kiitos mukana kulkemisesta!

 

<3 Anne