Anne yrittää perhekodissa

PERHEKOTI KOSKELA OY | JOULUKUU 2017

Anne yrittää perhekodissa

Kurikan kaupungin yritysasiamies hyppää vuoden 2017 aikana konkreettisesti yrittäjän saappaisiin. Anne yrittää –tempauksen ideana on, että yritysasiamies tekee yrittäjän kanssa yhdessä töitä päivän ajan ja oppimista tapahtuu puolin ja toisin. Anne yrittää -hakuun ilmoittautui 56 yritystä, joista arvottiin vuoden jokaiselle kuukaudelle työpaikka päiväksi.

 

Kahdestoista ja viimeinen Anne yrittää –päivä kuluu Leena ja Esa Koskelan opeissa Kurikan Panttilassa. Pakkasaamu ja hiljalleen leijailevat lumihiutaleet tuovat oman tunnelmansa aamuun, kun ajelen kohti Perhekoti Koskelaa.

 

Aamun hulina on jo takanapäin, sillä perheen lapset ovat lähteneet kouluun. Koskelan perhekodissa on seitsemän paikkaa ja lapset ovat iältään 10-15 –vuotiaita. Osa lapsista on ollut Koskelassa jo vuosia, osa vasta pari kuukautta. Aloitamme aamun rennosti kahvin merkeissä, sillä poikkeuksellisesti tänään kummallakaan työntekijällä ei ole työvuoroa. Ala on minulle vieras, joten käymme läpi asioita perin pohjin.

 

Lapsi voidaan tarvittaessa sijoittaa joko perhehoitoon, ammatilliseen perhekotiin tai lastensuojelulaitokseen. Koskelan perhekoti on nimenomaan ammatillinen ja heiltä edellytetään vahvempaa osaamista kuin tavallisilta perhekodeilta, mikä mahdollistaa erityistä hoitoa tarvitsevien henkilöiden sijoittamisen perhehoitoon (lähde: THL). Päätöksen lapsen sijoituksesta tekee kunkin kunnan sosiaalityöntekijät. Koskelan perhekoti on osakeyhtiö ja heillä on määritelty vuorokausihinta, joka sisältää kaiken lapsen tarvitseman.

 

Esa ja Leena aloittivat sijaisvanhempina vuonna 1992 ja perhekoti perustettiin vuonna 1999. Leena työskenteli tuolloin psykiatrisena sairaanhoitajana ja Esalla on taustaa huonekalu- ja metallialalta. Siirtymä sosiaalialan yrittäjiksi tuli luonnostaan ja yrittäjyys on ollut alun alkaenkin elämäntapa. Vuosien varrella noin 40 lasta on kasvattanut siipiään Koskelassa, joista edelleen he ovat tekemisissä miltei 30 kanssa. Perhe-sanasta huolimatta Leena ja Esa ovat Leena ja Esa, eivät äiti ja isä. He ovat kuitenkin lasten psykologisia vanhempia, joihin lapset turvaavat ja keihen heillä on kiintymyssuhde.

 

Lasten lisäksi tärkeä osa arkea ovat koirat Aatu, Matias ja Lilli. Nämä kolme karvakaveria pyörivät jaloissa, kun Leena lähtee kauppaan ja minä jään tyhjäämään tiskikonetta ja laittamaan pyykkejä kuivumaan. Samalla ehdimme Esan kanssa käydä läpi alaa ja arkea. Puhumme paljon myös siitä, miten esimerkiksi kurittomuuden rooli on noussut huostaanottojen syissä. Lisäksi syitä on moninaisia, kuten päihteet, olosuhteet tai kyvyttömyys vanhemmuuteen. Tarinat ovat surullisia ja omatkin murheet saavat taas oikeat mittasuhteet.

 

Leenaa tulee tapaamaan yhden lapsen äiti ja jatkamme Esan kanssa päivää lounasta tehden. Perheen sydän on selvästi keittiö, jossa on tilaa suurelle väelle. Pihapiirissä on noin 300 neliöisen kodin lisäksi Saranpään talo, jossa asuu perheen vanhimmat lapset. Lisäksi ulkorakennuksessa on elokuvateatteritilat ja muutenkin luonnon helmassa on tilaa hengittää. Kaikki on kodinomaista, onhan suurperheen kodista kyse.

 

Esalla ja Leenalla on ikioma “pakopaikka” järven rannalla, jossa he viettävät vapaapäiviään ilman perhekodin lapsia. Jokainen lapsi tapaa säännöllisesti biologisia vanhempiaan ja/tai isovanhempiaan. Myös joulunajan ja osan kesälomastaan lapset viettävät biologisten vanhempiensa kanssa. Perhekodin porukalla myös matkustellaan miltei vuosittain ulkomaita myöden.

 

Ihailen suuresti Leenan ja Esan sitoutumista ja suurta sydäntä. Kysyn Leenalta mikä työssä on parasta ja vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä.

 

– Perhehoidolla tehdään pieniä ihmeitä ja tällä työllä on iso merkitys. Sitä monesti jää miettimään, mitä lapset nyt olisivat, ellei asiat olisi heidän kohdallaan aikoinaan muuttuneet.

 

Kotimatkalla huomaan olevani syvissä mietteissäni. Miten kirjoittaa blogipostaus, kun en voi kuitenkaan kirjoittaa kuin pienen osan kuulemastani? Pääasia kuitenkin on se, että opin valtavasti alasta ja sain viettää päivän kodissa, joka tekee yrittäjyydellä pieniä ihmeitä huolenpidon saralla. Esan ja Leenan ansiosta kymmenien lasten elämä on päivä päivältä valoisampi.

 

12 työpaikkaa on nyt takanapäin. Miten huikea vuosi tästä tulikaan! Perjantaina 8. joulukuuta julkaistaan yhteenveto vuoden kokemuksista ja tuloksista. Pysy kuulolla!