Maaliskuu, Rumko

Anne yrittää konepajalla

Maaliskuu, Rumko

RUMKO OY | MAALISKUU 2017

Anne yrittää konepajalla

Kurikan kaupungin yritysasiamies hyppää vuoden 2017 aikana konkreettisesti yrittäjän saappaisiin. Anne yrittää –tempauksen ideana on, että yritysasiamies tekee yrittäjän kanssa yhdessä töitä päivän ajan ja oppimista tapahtuu puolin ja toisin.

 

Helmikuun Anne yrittää –päivästä on ehtinyt kulua jo reilusti yli kuukausi, kun hyppään Reijo Udeliuksen saappaisiin. Reijo on aloittanut yrittäjäuransa jo 1990-luvulla, joten saan oppia pitkän linjan metallialan ammattilaiselta. Rumko on CE-merkittyjen metallirakenteiden valmistaja ja asentaja, joka työllistää seitsemän vakituista työntekijää Kurikan Jalasjärven Ilvesjoella.

 

Aamulla tartutaan saman tien toimeen. Käymme läpi aamurutiinit ja Reijo haluaa, että kerron näkemykseni toimintatapojen tehostamiseen. Kyselen, ehdotan ja kyseenalaistankin, kunnes alamme puhua samaa kieltä. Haasteiden ydin on kasvamisen hallitseminen, joka vaatii prosessien ja tapojen uudistamista. Kerron mahdollisista yritystuista, mutta Reijo on jo tarttunut solmukohtiin konsultin kanssa.

 

Toimistolla Reijo antaa tarjouspyyntöpaperit minulle ja toimiston Ainolle. Alamme laskea tarjousta rakennusliikkeelle pesupaikan ritiläsyvennyksestä. Kuvat ovat minulle hepreaa, mutta Aino näyttää varastoluettelosta mitä mikäkin tuotekoodi vastaa. Paperit saadaan valmiiksi ja siirrymme Reijon kanssa miettimään taas tulevaa. Tarpeita on nosturin hankintaan ja tuotekehitysprojektiin, joten puhun Reijon ympäri ja päätämme lopulta ottaa yhteyttä ELY-keskuksen asiantuntijaan. Vakuuttelen Reijolle, että yritystukien mahdollisuudet kannattaa aina kartoittaa ja apuakin on saatavilla paperitöistä huolimatta.

 

Lounaan nautimme Juustoportilla, jossa puheenaiheet koskettavat koko elämän kirjoa. Terveys ja perhe ovat lähellä Reijon sydäntä. Välillä kuitenkin tuntuu, että yrittäminen vie liikaa aikaa läheisiltä –niin Reijon kuin monen muunkin yrittäjän. Silti yrittäminen on Reijolle elämäntapa, eikä toiselle töihin meneminen ole tullut mieleen enää vuosikausiin. Mielenkiinnosta utelen, mikä sai ilmoittautumaan mukaan Anne yrittää –tempaukseen. Mietintätauon jälkeen yrittäjä toteaa, että haluaa tuoda kaupungille esille, että sivukylissäkin on isoa yritystoimintaa. Myös uudet näkemykset ovat aina tervetulleita.

 

Pohjalaisen Yrittäjän toimittaja Pirjo Latva-Mantila tulee visiitille iltapäivällä. Jutustelun jälkeen Pirjo kysyy, että joko osaan hitsata. Reijon saappaat eivät ole enää vuosiin seisoneet hitsaushommissa, joten tänään minun työkengät seuraavat hitsausta vain turvallisen välin päästä.  Siirrymme tuotannon puolelle ja käymme katsomassa miehiä työn touhussa. Työn alla on tällä hetkellä metallituotteita muun muassa Nokialle Prisman työmaalle ja Vantaalle Lindströmin uudelle pesulalle. En malta olla kapuamatta trukin rattiin ja Reijoa se naurattaa. Kuvassa ei tosin näy, etten sillä metriäkään päässyt ajamaan -vaatiihan sekin oman korttinsa. Tämän lähemmäs tuotannollisia töitä en taida tänä päivänä päästä.

 

Päivän lopuksi Reijo tuskastelee byrokratiaa ja toteaa: taidanpa ostaa lampaita. Päivän aikana syntyneen sisäpiirihuumorin saattelemana kiitän Reijoa päivästä ja opeista. Nyt on taas yhtä kokemusta rikkaampana hyvä jatkaa kohti kevättä.

 

Kevätkauden Anne yrittää -hakuun ilmoittautui 35 yritystä, joista arvottiin tammi-kesäkuun työpaikat. Toukokuussa haku jatkuu heinä-joulukuun työpaikoista.