Anne yrittää kauppiaana

JURVAN ASUSTE | HELMIKUU 2017

Anne yrittää kauppiaana

Kurikan kaupungin yritysasiamies hyppää vuoden 2017 aikana konkreettisesti yrittäjän saappaisiin. Anne yrittää –tempauksen ideana on, että yritysasiamies tekee yrittäjän kanssa yhdessä töitä päivän ajan ja oppimista tapahtuu puolin ja toisin.

 

Ulkona on pakkasta -15 astetta, kun ajelen kohti Jurvan Asustetta. Toisesta Anne yrittää -päivästä näyttää tulevan aurinkoinen. Olen tavannut Aino Antilan kerran aiemmin yrittäjäjuhlassa, kun hänet valittiin Jurvan vuoden 2016 yrittäjäksi. Muistan hänet sieltä hyvin lämminhenkisenä persoonana, joten en juurikaan jännitä päivää.

 

Heti ensi minuuteilla selviää, että olemme molemmat erittäin puheliaita ja nauravaisia. Se ilmenee hyvin siitä, että vasta viisi minuuttia ensitapaamisesta, keskellä puheensorinaa huomaamme sanoa käsipäivää:

 

”Ai niin, siis minä olen Aino. Ja tuo tuolla on Peppi, labradorin ja villakoiran sekoitus”, kauppias esittelee lähimmät työtoverini.

 

Aamukahvien ja Pepin rapsutuksen jälkeen ihastelen hämmästellen tuotevalikoimaa: vaatteita, alusasuja, asusteita, lankoja, kankaita ja kodin tekstiilejä. Merkkejä on laidasta laitaan, kuten Finlaysonia, Nansoa, Zezea, Triumphia, Sloggia ja Brandtexia. Nopeasti käyn rekkejä läpi ja siirryn sovituskoppiin –pitäähän myyjällä olla oman liikkeen vaatetta päällä!

 

Aino kertoo, että kevätuutuudet odottavat takahuoneessa esille laittoa. Sitä ennen kiertelen ja katson ulkopuolisen silmin, miten siirtelisimme rekkejä ja pöytiä. Nurkassa huomaan kauniin, valkoisen piirongin.  Se on saatava paraatipaikalle, joten tuumasta toimeen. Aino antaa minulle vapaat kädet, joten asettelen neuleet, huivit ja sukat sulavasti samaan sommitelmaan.

 

Päivän aikana käy ilmi, että Ainon äiti on perustanut yrityksen jo 1950-luvulla ja Aino on siirtynyt yrittäjäksi 1980-luvulla. Ajat ovat muuttuneet ja kivijalkamyymälän haasteena ovat muun muassa verkkokaupat. Onneksi asiakkaat ovat lojaaleja ja tänä päivänä ymmärretään, että ellei rahoja jätä kotikylään, ei voida odottaa palveluiden pysyvän loputtomiin.

 

Yksinyrittäjiä on Kurikassa huomattava määrä. Aino kertoo, että muiden yrittäjien tapaaminen ja kuulumisten vaihtaminen antaa työhön paljon. Vaikka työtä tehdään yksin, pitää olla tukiverkosto, joka mahdollistaa myös uusien tuulien hakemisen maailmalta. Samalla mieli lepää ja vapaapäivän jälkeen asiat näkee taas hitusen verran toiselta kantilta.

 

Ovi käy ja yllättävän moni asiakas on itsellenikin tuttu. Pääsen esittelemään uutuuksia ja ehdottamaan paitavaihtoehtoja. Verhokangasta mittaan asiakkaalle moneen kertaan, kun en malta keskittyä ja olla hiljaa. Tuttu asiakas nauraa, että keskittyisinköhän yhtään paremmin, jos kyseessä olisi minulle vieras asiakas. Lopulta Aino vielä tarkistaa mitat ja antaa leikkausluvan. Onneksi kuviossa on selkeä viiva jota seurata, ettei seuraava asiakas saa valmiiksi epäsymmetristä verhokangasta.

 

Eräs asiakas tulee ensi kertaa, kun oli nähnyt Instragramissa maininnan tempauksesta. Siitä saamme hyvän syyn sosiaalisen median viilaukseen. Teemme Facebookiin uuden kansikuvan ja julkaisemme päivityksen. Muokkaamme myös hinta- ja alennuskyltit liikkeen tyyliin sopiviksi ja tarkistamme, että Googlesta löytyy oikeat tiedot. Sovimme, että muistutan Ainoa vielä keväämmällä maksuttomasta Formun some-illasta. Siinä tohinassa huomaamme, että pian on aika sulkea liike. En ehtinyt jättää kädenjälkeäni näyteikkunaan, mutta muuten tunnen, että päivä oli meille molemmille erityisen tärkeä. Minä annoin palan itsestäni ja sain takaisin monin verroin enemmän.

 

Jurvan Sanomat: Anne kuunteli ja ratkoi Ainon arkisia pulmia 
www.jurvansanomat.fi/uutiset/online-uutiset/anne-kuunteli-ja-ratkoi-ainon-arkisia-pulmia-1.2218587  

 

Kevätkauden Anne yrittää -hakuun ilmoittautui 35 yritystä, joista arvottiin tammi-kesäkuun työpaikat. Toukokuussa haku jatkuu heinä-joulukuun työpaikoista.