Anne yrittää käsityöyrittäjänä

TAINAN PAJA | HUHTIKUU 2017

Anne yrittää käsityöyrittäjänä

Kurikan kaupungin yritysasiamies hyppää vuoden 2017 aikana konkreettisesti yrittäjän saappaisiin. Anne yrittää –tempauksen ideana on, että yritysasiamies tekee yrittäjän kanssa yhdessä töitä päivän ajan ja oppimista tapahtuu puolin ja toisin.

 

Neljäs Anne yrittää –päivä vie minut Tainan Pajalle Mietaan Markille. Hakkaus, punsselointi, pussaus, juottaminen, valssaus, kiillotus… ensimmäinen tunti kultaseppä Taina Vuorelan luona menee hämmennyksessä. Mitä nämä kaikki tarkoittaa ja mitä kaikkea näillä työkaluilla tehdäänkään?

 

Päivä alkaa Mietaan Markilla, joka on toiminut Miedon kouluna vuoteen 1966 saakka. Miljöö tuo oman taikuutensa perinteiseen käsityöosaamiseen, johon Taina löytää inspiraatiota niin keskiajasta, Firenzen antiikkitoreilta kuin luonnostakin. Taina on aloittanut korutyöt harrastuksena vuonna 1999. Ajan myötä ja taitojen karttuessa harrastuksesta tulikin elinkeino. Tainan Pajan yritystarina Mietaan Markilla alkoi vuonna 2011 ja siitä parin vuoden kuluttua käsissä oli kultasepän paperit. Vuosien varrella yli 500 oppilasta on kartuttanut osaamistaan Tainan avulla. Kankaanpään opiston ja Kurikan kansalaisopiston opetustyöt antavat sosiaalista vastapainoa melko yksinäiselle työlle.

 

Nyt asiaan, sillä Säntin koululla on treffit oppilaiden kanssa klo 11.00. Koulun 6. luokka on tilannut Tainalta luokkasormukset. Mahtavaa, että osta Kurikasta -tahto on löytänyt tiensä näihinkin hankintoihin! Teemme mukaamme kolme pintamallia; kaarnan, kuulapään ja Lapin kullan. Saan kokeilla kuvioita punsseleilla ja valita mitkä otamme oppilaille mukaan. Laatikkoon pakataan viivoittimet, materiaalit, teippiä, tussit, vasarat, alasimet ja punsselit. Koululla odottaa innokas joukko oppilaita, joka pääsee nopeasti yksimielisyyteen: pinnaksi Lapin kulta, keskelle omavalintaiset kuviot ja kaiverruksena oma nimi ja vuosiluku.

 

Tunnissa kaikki on ohi ja matkalla piipahdamme Tainan toiseen yritykseen, Lähituotepuotiin. Yritys sai alkunsa talkootyönä toteutetun Joulupuodin rohkaisemana. Ihastelemme keramiikkaa, kalligrafisia tauluja ja lampaan taljoja. Ei ihmekään, että puodissa käy asiakkaita pitkin maakuntaa. Onneksi tänä päivänä käsityötä ja lähellä tehtyjä tuotteita arvostetaan. Taina kertoo, että puoti muuttaa toukokuun lopulla. Uskon, että muutto entiseen Hissan taloon tuo entistä enemmän vipinää, sillä onhan saman katon alla silloin Veikon Kone, Kesport, Kahvila Kropsu ja Lähituotepuoti.

 

Palaamme pajalle ja Taina tuo eteeni ison pussin luonnon antimia. Valitsen käpyjä, oksia ja jäkälää, joista saan tehdä valumalleja. Materiaali dipataan vahaan, annetaan kuivua ja lopulta niistä koostetaan vahapuu kolvaamalla. Tällä välin Taina pukee päällensä turvavarusteet ja alkaa rakeistamaan, eli puhdistamaan materiaalia. Kuuntelen haltioituneena mitä mikäkin ainesosa saa aikaan, sillä Taina tosiaan tietää mitä tekee. Hiljaa mielessäni toivon, että olisin aikoinaan ollut hieman tunnollisempi kemian ja fysiikan tunneilla… minun tiedoillani emme saa kattavaa keskustelua aikaan, mutta kuuntelen kyllä tarkasti 😉

 

Päivän aikana keskustelemme paljon yrittäjyyden hyvistä puolista. Kauniiden asioiden parissa työskenteleminen, itsensä toteuttaminen ja käsityötaidon nostaminen esille ovat Tainalle kaiken a ja o. Nykyajan kiireisessä ja aikataulutetussa yhteiskunnassa luova ala antaa vastapainoa, sillä kultaseppänä ei tule koskaan valmiiksi.

 

Yhdessä hujauksessa päivä alkaa olla ohi. Emme saa valuja valmiiksi, mutta Taina lupaa laittaa minulle kuvan tekemistäni malleista. Ehkäpä joku päivä osallistun kurssille ja taiteilen itselleni kauniin käpyriipuksen? Sitä odotellessa.

 

Ps. Kaikilla kurikkalaisilla yrittäjillä on nyt tilaisuus osallistua omalla panoksellaan Kurikan elinvoiman rakentamiseen. Yrittäjien näkemysten huomioiminen on täsmällisempää, kun ensin tiedämme ne. Kerro omat näkemyksesi vastaamalla oheiseen kyselyyn. Jokainen vastaus on meille tärkeä: *vastausaika on päättynyt* 

 

Kevätkauden Anne yrittää -hakuun ilmoittautui 35 yritystä, joista arvottiin tammi-kesäkuun työpaikat. Toukokuussa haku jatkuu (klik klik) heinä-joulukuun työpaikoista.